24.02.2020. Bluebberies muffins

Λαπτοπ στην ποδιά μου και καφές στο καναπέ! Αποφάσισα ότι σήμερα θα ποστάρω!! Μην αναφέρω το γεγονός πως νόμιζα οτι σημερα είναι καθάρα Δευτέρα και ετοίμασα λαγάνα! χαχαχα. Είναι αστείο!
Βροχερή και συνεφιασμένη μέρα και η σημερινή, και τρέχω και δεν φτάνω ωσ συνήθως!! αυτό το διάστημα αποφάσισα να μαθω πλέξιμο και ραπτική!! Για την ραπτική με ξεσήκωσε η φίλη Γεωργία!! Και τώρα… ανυπόμονη όπως πάντα!! Εβαλα μπρός το πρώτο ρουχαλάκι… για να δουμε πώς θα γίνει κ πότε θα το τελειώσω βασικά!!

Περναώ στην συνταγή!! Λαχταριστά μάφφινς με μύρτιλα.. Αφράτα, ζουμερά… αρωματικά..! δεν ξέρω τι αλλο να πώ!! γίνανε τα αγαπημένα μου!!

Η συνταγή είναι από blog της Sally’s με μικρές αλλαγές στα μέτρα μου (αλεύρι ολικής, λιγότερη ζάχαρη και τα λοιπά)

Υλικά:

  • 220 γρ αλεύρι (1 και 3/4 κούπες αλεύρι , εγώ έβαλα 100g αλεύρι για όλες τις χρήσεις  & 120 γρ αλεύρι ολικής )
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1/2  κ.γ αλάτι 
  • 115g  (1/2 φλυτζάνι) βούτυρο καρύδας σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100g (1/2 φλυτζάνι) στέβια με αναλογία 1:1 (μπορείτε να βαλετε και ασπρη κρυσταλλική ζάχαρη)
  • 50 g ζάχαρη καρύδας
  • 2 μεγάλα αυγά , σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120g  (1/2 κούπα) γιαούρτι στραγγιστό , σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 4-5 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλο
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 60 ml (1/4 φλυτζάνα)  γάλα
  • 1 φλυτζάνι φρέσκα ή κατεψυγμένα μύρτιλα

Streusel Topping:
50 γρ ζάχαρη καρύδας
1/2 -1 κγ κανέλα
μια χούφτα χοντροκομμένα καρύδια

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ ανακάτέυουμε τα στερεά, αλεύρι, αλάτι, baking powder και σόδα

Σε ένα 2ο μπώλ, χτυπάμε την στέβια – ζάχαρη με το βούτυρο καρύδας να κρεμώσουν. Προσθέτω ένα ένα τα αυγά και τα αρωματικά μου. Χτυπαώ καλά να διαλυθεί η ζάχαρη με την στέβια.
Αφου ομογενοπιηθεί το μείγμα, προσθέτω το γάλα και το αλεύρι. Χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα για ακόμα περίπου 5 λεπτά. Θέλω ενα σφικτό χυλό.
|

Προσθέτω τα μύρτιλα και τα διπλώνω μαλακά στην ζύμη. (Επίσης μπορώ να αλευρώσω τα μύρτιλα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας 1/2 ΚΣ από το αλεύρι μου). Αφήνω το μείγμα μου να ξεκουραστεί για 5 λέπτά!

Προθερμαίνω τον φούρνο μου στους 220 βαθμούς αέρα ( ω ναι! )

Πέρνω ένα ταψάκι για μάφινς. Προσθέτω έτοιμες θήκες χάρτινες, ή φτιάχνω τις δικές μου . Γεμίζω μέχρι πάνω!!

Πασπαλίζω με το μέιγμα ζάχαρης / κανέλλας (Streusel Topping) και πιέζω με ένα κουταλάκι να κολλήσει ελαφρώς.

Ψήνω για 5 λεπτά στους 220 και μετά κατεβάζω την θερμοκρασία στους 170-175 και ψήνω για περίπου άλλα 20 -22 λεπτά! (Προτείνω να τσεκάρετε στα 2Ο λεπτά)

Αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά, και μεταφέρουμε σε σχάρα .
Αποθηκεύουμε κατάλληλα για να παραμέινουν φρέσκα!! αν τα κρατήσετε πάνω από 3 μέρες, βάλτε τα στο ψυγείο! Με την στέβια δεν διατηρούντε πολύ εκτος ψυγείου!

 

Απολαύστε!!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s