Σπιτική Μαρμελάδα Βερίκοκο

7D68C79F-90D4-4844-AF7F-4716CF1D75AF

Καλημέρούδια!! Κυριακή σήμεραααα. Χαλαρωτικά και ήρεμα!!

Καλό καφές, και ψωμάκι με μαρμελάδα σπιτική! Η συνταγή είναί από τα δευτέρια της μαμάς

Υλικά:

1 κιλό  ώριμα βερίκοκα (με τα κουκούτσια)
ζάχαρη
1/2 κ.γ λεμόνι
Βανίλια

Εκτέλεση:

Ξέπλυνα τα βερίκοκα μου και τα σούρωσα καλά.  Τα έκοψα στην μέση και αφαίρεσα τα κουκούτσια (μην τα πετάξετε! εγώ τα φύλαξα στην κατάψυξη!!)

Βάζω τα βερίκοκα σε μια φαρδιά και βαριά σχετικά κατσαρόλα. Ρίχνω μέσα και 6-7 από τα κουκουτσια μου. Προσθέτω 1/2 – 1/3 ποτήρι νερό- ίσα να  βοηθήσω να έχει λίγα υγρά η κατσαρόλα μου. Αν τα βερίκοκα είναι πολύ ώριμα και ζουμερά βάζουμε λιγότερο. Γενικά δεν θέλω πολλά νερά στο φρούτο μου.

Σκεπάζω και βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουνε τα βερίκοκα (10- 15 λεπτά).  (Αρχικά δυνατή φωτιά και όταν αρχίζει και βράζει χαμηλώνω)

81EC91A8-9BE2-42BF-93C9-7037B2B7F7E8

Αφαιρώ τα κουκούτσια, και αφού κρυώσουνε ελαφρά τα βερίκοκα πολτοποιώ με μπλεντεράκι χειρός (ετσι γίνεται λεία η μαρμελάδα). Διαφορετικά απλά λιώνω με το εργαλείο του πουρέ.

Μετράω τον  πολτό του φρούτου μου. Βάζω την ίδια ποσότητα ζάχαρης σε μία κατσαρόλα μαζί με το φρούτο. (δηλαδή αναλογία 1:1). Είχα 2 γεμάτες κούπες φρούτο  και έβαλα 2 σχεδόν γεμάτες κούπες ζάχαρη. Σήκωνε και λιγότερο μπορώ να πώ.

Βάζω την κατσαρόλα με το φρούτο και την ζάχαρη σε δυνατή φωτιά, προσθέτω και 1/2 – 1 κ.γ βανίλια (εγώ είχα υγρή) . Μολις πάρει βράση χαμηλώνω στα μισά περίπου .
Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα  συνέχεια να λιώσει η ζάχαρη και μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μου. Γεμίζω αποστειρωμένα βαζάκια μέχρι το χείλος, κλείνω και γυρνάω ανάποδα μέχρι να κρυώσουν!

8BAA4EAC-9071-4E10-87B5-D192C0D6F507
Δέσιμο :στους 104 με θερμόμετρο.   Αν δεν έχω θερμόμετρο, η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν το πίσω μέρος της κουτάλας μου γιαλίζει και αφήνει πάνω ένα στρώμα.  Κάνουμε επίσης το τέστ με το πιατάκι!! (ρίχνουμε λίγη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι,  βάζουμε 1 λεπτό κατάψυξη.  Περνάμε το δάχτυλο μας από την μαρμελάδα- αν ”δεν τρέξει” και σχηματιστεί ένα ρυάκι είναι έτοιμη!)

καλή απόλαυση!

CF741FC8-A2FB-4974-9AC7-55DD42BDEBC4

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s