Καλιτσούνια Ανεβατά

 

 

Αυτή η εβδομάδα είναι της ζαχαροπλαστικής!! Κεικ πάνε και έρχονται στο γραφείο… μπουγάτσες… και η εβδομάδα τελείωσε με τα καλιτσουνάκια!! Τα αγαπώ!! Τελικά η ζαχαροπλαστική με ξεαγχώνει… συγκεντρώνομαι στα γραμμάρια , στις υφές… στις μυρωδιές στην γέυση… όλα τα άλλα τα ξεχνάω….

Η βασική συνταγή είναι της μητέρας του Μ (μελλοντικής πεθεράς μου LOL)
Απολαύστε την σε μία πιο υγεινή εκδοχή με στέβια και αλεύρι ολικής! Στα υλικά έχω αφήσει και τις ποσότητες σε ζάχαρη για αυτόυς που δεν χρησιμοποιούν στέβια.

Για την γέμιση θέλω καλά σουρωμένο ανθότυρο. Αν δεν τον έχετε σουρώσει κάντε το όσο θα ετοιμάζετε την ζύμη. Τον τύλιξα με λιγο ρολό κουζίνας και από πάνω με εφημερίδα. Μετά τον έβαλα σε ενα πιάτο να σουρώσει πάνω σε 2 φρυγανιές (τραβανε τα υγρά)

Υλικά για 1/2 κιλό αλεύρι και 1/2 κιλό γέμιση

  • Ζύμη:
  • 1/2 κούπα γάλα (120 ml)
  • 15 γρ νωπή μαγιά (ή στην αντιστοιχεία που προτίνεται – συνήθως ένας κυβος είναι για 1 κιλό αλεύρι)
  • 1 – 2 Κ.Σ αλεύρι για τσουρέκια
  • 1 κ.γ ζάχαρη κρυσταλική ή ζάχαρη καρύδας
  • 25 γρ στέβια κρυσταλλική 1:2 ή 1/4 κούπας ζάχαρη (50 γρ)
  • 1 αβγό
  • 1/4 κούπας λάδι
  • 1/2 κ.γ βανίλια
  • 1/2 κ.γ μαχλέπι
  • 1/2 κ.γ κανέλα`
  • ξύσμα από 1/2 λεμονι.
  • 200 γρ αλεύρι ολικής
  • 190 γρ αλεύρι δυνατο για τσουρέκια
  • (ή συνολικά περίπου 500 γρ αλευρι γοχ)

Υλικά για την γέμιση:

  • 1/2 κιλό ανθότυρο
  • 1 αβγό
  • 50 γρ στέβια κρυσταλική 1:2 ή 1/2 κούπα ζάχαρη (100γρ)
  • 1 ΚΣ κορν φλάουρ
  • 1/2 κ.γ κανέλλα

Ετοιμάζω κουρκούτι με το 1/4 γάλα , την μαγιά, τις κουταλιές της σούπας αλεύρι και την ζάχαρη. Αφού τα ανακατέψω καλά, αφήνώ στην άκρη να φουσκώσει.

Χτυπάω την στέβια με το αβγό να λιώσει καλά. Προσθέτω το υπόλλοιπο 1/4 γάλα, το λάδι την κανέλλα και όλα τα αρωματικά και ανακατέυω καλά με πιρούνι ή με μιξερ χειρός. Προσθέτω και το φουσκωμένο κουρκούτι και ανακατεύω.

Σταδιακά προσθέτω και το αλεύρι μου. Μην το ρίξετε μονο μιας. Θέλω μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Σε όλη την διάρκεια ανακατεύω με πιρούνι , μόλις η ζύμη μαζευτή και γίνει μπάλα, ζυμώνω μερικά λεπτά με το χέρι. Σκεπάζω και αφήνω να διπλασιαστεί.

Ενναλακτικά μπορώ να κάνω την ζύμη στον αρτοπαρασκευαστή! Τα ρύχνουμε όλα μέσα και βάζουμε το πρόγραμμα για ζύμες! (περιλαμβάνει και το φούσκωμα). Να πω την αλήθεια , αφού την μάζεψα σε μπάλα μετά την χτύπησα στο πρόγραμμα για ανακάτεμα / ζυμαρικά για 5 λεπτά περίπου.

Για την γέμιση θέλω καλά σουρωμένο ανθότυρο. Αν δεν τον έχετε σουρώσει κάντε το όσο θα ετοιμάζετε την ζύμη. Τον τύλιξα με λίγο ρολό κουζίνας και από πάνω με μια εφημερίδα. Μετά τον έβαλα σε ενα πιάτο να σουρώσει πάνω σε 2 φρυγανιές (τραβανε τα υγρά)

 

Για την γέμιση θα κτυπήσω πάλι το αβγό με την στέβια να λιώσει. Προσθέτω τον ανθότυρο και τον ”σπάω” με ένα πιρούνι. Βάζω και την κανέλλα μου και 1 ΚΣ κορν φλάουρ . Ανακατεύω καλά. Θέλουμε αφράτη μεν γέμιση αλλά χωρίς πολλά υγρά.

Θα ανοίξουμε το φύλλο με μηχανή ζυμαρικών. Κόβουμε μια μπαλίτσα κάθε φορά από το ζυμάρι μας, στο μέγεθος ενός μικρου πορτοκαλιού  και με την μηχανή ανοίγουμε σε φύλλο μέχρι το  Ν.4. Θέλουμε το ζυμάρι μας να είναι λίγο χοντρό. Ξεκινάμε από το 0 ή το 1 και προχωράμε μέχρι το Ν4. Το ζυμαράκι μας ίσως να κολλάει λίγο , οπότε πασπαλίζουμε με αλεύρι άσπρο όποτε χρειάζετε. Το ζυμάρι ζήτησε κάμποσο στο άνοιγμα. (50 – 100 γρ)
Η ζύμη είνια πολύ ελαστική για αυτό δεν την παιδεύω πολύ στην μηχανή.

Κόβουμε μεγάλους δίσκους και γεμίζουμε. Σε κάθε ένα , βάζω σχεδόν 1 ΚΣ γέμιση. Κλείνουμε όπως στις φωτό. Διπλώνουμε αντικρυστά και τσιμπάμε την ζυμη μας αν θέλουμε να τα κλείσουμε τελείως . Μπορούμε κα να μην τα τσιμήσουμε! Πατίστε κάθε γωνίτσα /αυτάκι με το δάκτυλο σας ή ενα στυλό Bic !!
Τα τοποθετούμε στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω.

Ψήνουμε στους 170 αέρα για 20-25 λεπτά μεχρι να χρυσίσουν!! Αφήστε τα λίγο να κρυώσουν και μετά βάλτε τα όρθια το ένα μετά το άλλο. Δεν θέλουν να ιδρώσει το ζυμάρι μας.
Καλή απόλαυση!!

 

* στην στέβια, εγώ έβαλα και 1 /2 κ. ζάχαρη γιατί έχω ένα θεματάκι με την ”χαρακτηριστική΄΄επίγευση. Δεν ξέρω αν επηρεάζει ή οχι το αποτέλεσμα ή απλά είναι στο μυαλό μου!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s