Γλυκό του κουταλιού Κυδώνι

Εδώ την θέλει την ζάχαρη του το γλυκό μας. Φτιάξτε μπόλικο για να τρώτε όλο το χειμώνα!!!! Είναι η δέυτερη φορά που το κάνω σε 1 μήνα!! Το μοίρασα… και είχε επιτυχία!! Οπότε , είπα να κάνω λίγο ακόμα!!

Καλή επιτυχία!!


Υλικά:
780 γρ κυδώνια καθαρισμένα (θα χρειαστείτε περίπου 2 με 2,5 κιλά ακαθάριστα)
780 γρ ζάχαρη
3 κούπες νερό
Χυμό από 1/2 λεμόνι

Γενικά η διαδικασία είναι η εξής: Όσο φρούτο καθαρισμένο τόση και η ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε. Το νεράκι πρέπει να σκεάζει ελάχιστο το γλυκό μας. Εδώ δυσκολεύτηκα λίγο στην αναζήτηση μου στο διαδύκτιο. Δεν ξέρω αν υπάρχει συγκεκριμένη δοσολογία. Αυτή που γράφω όμως δούλεψε καλά οπότε την κρατάω και την προσαρμόζω ανάλογα ;).

Πιο αναλυτικά:

Καθαρίζουμε τα κυδώνια, πετάμε την καρδιά και τα κουκούτσια. Το κόβω σάν να κόβω τηγανιτές πατάτες.

Το βάζω στην κατσαρόλα με το νερό και την ζάχαρη και σιγοβράζω για 25- 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρώ από την φωτιά και αφήνω να κρύωσει χωρίς καπάκι.

Την επόμενη μέρα, δένω το σιρόπι μου. Ξαναβάζω στην φωτιά να βράσει. Ξαφρίζω όποτε χρειάζεται. Όταν το σιρόπι γίνει λίγο πιο παχύρεστο προσθέτω λίγη φυσική βανίλια , χυμό από 1/2 λεμόνι και άσπρα αμύγδαλα!! του πάνε πολύ! βάλτε κατα βούληση! Μόλις δέσει το σιρόπι* μας κατεβάζουμε από την φωτιά.

Γεμίζουμε ζεστά αποστειρωμένα βαζάκια και γυρνάμε ανάποδα. Απολαμβάνουμε με γιαούρτι , τέλειο για επιδόρπιο και όχι μόνο!!

*Το σιρόπι αρχίζει να δένει όταν γίνεται πιο παχύρευστο και κάνει φουσκάλες στην κατσαρόλα! Επίσης ”δένει κόμπο” όταν στάζει από τον κουτάλι στο δακτυλό μας. (αυτό καίει λίγο έχω να πώ!!!) Εγώ το έδεσα στους 105 βαθμούς- είναι λίγο πηκτό .

Αναφορές:

https://www.argiro.gr/recipe/kudoni-gluko-tou-koutaliou/

https://www.cretangastronomy.gr/2012/10/%CE%BA%CF%85%CE%B4%CF%8E%CE%BD%CE%B9-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%8D-2/?lang=en

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s