Γλυκό περγαμόντο

Εφαγα το ιντερνετ για να βρώ καλή συνταγή που να ξεπικρίζει καλά τα περγαμόντα με τον παραδοσιακό τρόπο αλλάζωντας απλά το νερό.

Λίγο η μαμά, λίγο το ίντερνετ , τα κατάφερα!!

 

0C3AF517-C40A-45F0-A0B0-154D33E179C0

Μη σας ξεγελά το πράσινο χρώμα! Είναι επειδή στο Λουξεμβούργο βρήκα πράσινα περγαμόντα!!

Πάω στην συνταγή!

Υλικά:

περγαμόντα

Ζάχαρη

χυμό λεμονιού

 

Εκτέλεση:

Ξεπλένω και σκουπίζω τα περγαμόντα. Με ψιλό τρίφτη, τρίβουμε τα περγαμόντα  χωρίς  όμως να φτάσουμε στην άσπρη φλόυδα. Το ξύσμα το κρατάμε για αρωματίσουμε κέικ και άλλα φαγητά! Αφαιρούμε το πανω και το κατω μέρος από το περγαμόντο. Μετά το χαράζουμε στα  3 ή 4 κομμάτια  και προσεχτικά το ξεφλουδίζουμε οπως θα ξεφλουδίζαμε ενα πορτοκάλι.

Κάνουμε τι φλούδες καρουλάκια/ ρολάκια και τσιμπάμε /σταθεροποιουμε με οδοντογλυφίδες. Από δω και πέρα οπλιστείτε με υπομονή!

Ξεπίκρισμα:

Βάζω τις φλούδες  σε κατσαρόλα και γεμίζω μέχρι πάνω με νερό. Να τις καλύπτει, και σκεπάζω μένα ένα μικρό καπάκι- έτσι μένουμε όλες βυθισμένες.

IMG_3350

Βράζω για 30 λεπτά περίπου. Ουσιαστικά ψήνουμε το γλυκό μας τώρα. Το αφήνω όλο το βράδυ στην κατσαρόλα, στο ίδιο νερό. Από δω και περά ουσιαστικά ξεκινάει το ξεπίκρισμα.

Για τις επόμενες 3 ή 4 μέρες αλλάζω το νερό 2 φορές την ημέρα. Το πρωί πρίν παω στην δουλεια και το βράδυ πρίν κοιμηθώ  (πρακτικοί οι λόγοι). Οσο το νερό βγαίνει κίτρινο, σημαίνει οτι θέλει κ  άλλο ξεπίκρισμα.

Ξεκίνησα το γλυκό Παρασκεύή , Τρίτη βράδυ δοκίμασα λίγο την φλούδα και μου φάνηκε εντάξει –  όχι πίκρα!! είχε τόσο όσο έπρεπε. (4 μέρες λοιπόν το ξεπίκρισμα).

Το ζυγίζουμε και συνεχίζουμε….

Για το σιρόπιασμα θα βάλουμε στην κατσαρόλα μας το φρούτο , την ζάχαρη και το νερό στις εξής αναλογίες:

Σιρόπι:  για κάθε 1 κιλό ζάχαρη,  χρησιμοποίούμε 2 κούπες νερό (500 μλ)  – αναλογία 1/2 

Πόσο σιρόπι φτιάχνουμε όμως για το γλυκό μας??! Φτιάξτε μπόλικο για να μην σας πέσει λίγο!! Οπότε μετρήστε πόσο ζυγίζει το φρούτο,  και βάλτε 1,5 φορά  το βάρος του σε ζάχαρη και το ανάλογο νερό  .  Άμα δηλαδή το φρούτο μας ζυγίσει 1 κιλό περγαμόντα, βάλτε 1,5 κιλό ζάχαρη  και 750 γρ νερό (το μισό της ζάχαρης δηλαδή)

Χρησιμοποιώ αυτήν την αναλογία γιατί όταν έφτιαξα το γλυκό, το σιρόπι μου έπεσε λίγο… και μετά ξαναέκανα και άλλο…. Θέλουμε αρκετό ώστε να καλύπτει το γλυκό μας.

Αφού καταλήξαμε στο σιρόπι…. σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την έχουμε στην φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Βασικά, μόλις αρχίσει να βράζει το σιρόπι την βγάζουμε από την φωτιά. Προσθέσουμε επίσης μερικές σταγόνες λεμόνι προς το τέλος για να μην κρυσταλώσει το σιρόπι μας. Αφήνουμε πάλι το γλυκό όλο το βράδυ στην κατσαρόλα. Τελειώνουμε την ΕΠΟΟΟΟΜΕνη  μέρα , που δένουμε το σιρόπι μας!

Ξανάβαλα στην φωτιά την κατσαρόλα κ έδεσα το σιρόπι μου ως εξής:  Η φωτιά ήτανε μέτρια προς δυνατή , και  με ξύλινη κουτάλα αφαιρούσα τυχόν αφρό.

Οταν το υγρό μου δεν ήτανε νερουλό και το το σιρόπι  έτρεχε  σταγόνα σταγόνα από το κουταλάκι   και έδενε ”κόμπο” στο νύχι μου ή στο πιατάκι ( δηλαδή δεν απλωνώταν η σταγόνα ) ήταν το σημάδι ότι το σιροπι μου έδεσε.  Προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιου ακόμα και ελαφρά κουνάμε την κατσαρόλα μα τα χέρια μας. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει γύρω στα 20-30 λεπτά.

Γεμίζουμε αποστειρόμενα βαζάκια, τα κλείνουμε και τα γυρνάμε ανάποδα να κρωσουν

καλή όρεξη και καλή επιτυχια!!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s