29.09.18. Σταφιδόψωμο 100% ολικής !!(και χωρίς ζάχαρη)

Πολύ κούραση σήμερα… καθάρισμα, ξεσκόνισμα και κτλ.. Πιστεύω πολλές από εσάς καταλαβαίνετε απόλυτα τι εννοώ….πάει όμως τελείωσε και αυτό!!

 

IMG_3163.JPG

Σταφιδόψωμα για αυτήν την κυριακή!!Αφράτα, αρωματικά… ολικής.. Η συνταή είναι από https://amyshealthybaking.com/blog/2017/06/27/the-ultimate-healthy-cinnamon-rolls/ …. όπου originally χρησιμοποιήθηκε για ρολλάκια κανέλλας… δοκιμάστε τα… είναι απίθανα!!

Παω στην συνταγη:

Υλικα:

360 μλ γάλα αμυγδάλου
2 Κ.Σ (14 γρ) λιωμένο ζωικό βούτυρο ή καρύδας
3.5 ΚΣ κοφτές Στέβια με αναλογία 1/2
1 κ.γ αλάτι
2 κ.γ μπεικι
1 κ.γ κανέλλα
½ κ.γ καρδαμο τριμμένο
¼ κ.γ μαστιχα τριμμένη
1 πρεζα τζίντερ
1 πρέζα μαχλέπι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
450- 500 γρ αλεύρι ολικής (βασικά όσο πάρει)
100 γρ σταφίδες
2 φακελάκια μαγια

Εκτέλεση:

Λοιπόν, αλεύρι από αλεύρι διαφέρει,οπότε τώρα τελευταία δεν το ρίχνω όλο μονο μιας όταν ετοιμάζω ζύμες.  Από το αλευρι μας, μετράω  450 γρ. Και από εκεί πέρνω 1κ.γ και το ρίχνω στις σταφίδες μου. Τις ανακατεύω  να παέι παντου .

Προσθέτω τα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή με την σειρά που τα έχω γράψει και  επιλέγω το πρόγραμμα για τις ζύμες  στον αρτοπαρασκευαστη. Όπως βλεπετε, βάζω τις ασταφίδες απο την αρχή!

Τώρα, όταν ο αρτοπαρασκευαστής  αρχίζει να ζυμώνει, περιμένω μερικά λεπτά, και μετά τσεκάρω την ζύμη.  Αν είναι αρκετά υγρή και δεν ξεκολλαει από τα τοιχώματα του,  ετσι όπως δουλεύει του προσθέτω  λίγο ακομα από το αλεύρι που έχω κρατήσει,  (1 ΚΣ την φορά) μέχρι η ζύμη να γινει ελαστικη και να μην κολλάει τελείως.  Κοινώς, δεν  βάζω όλο  το αλεύρι μονο μιας, αλλά  περιμένω να δω πώς θα γίνει η υφή της ζύμης μου.

Μπορείτε να βάλετε ” παύση” στον αρτοπαρασκευαστή, και να πιέσετε με το δάχτυλο σας την ζύμη. Αν ”επιστρέψει” και δεν κολλά στο δαχτυλο μας, είναι μια χαρά! Δεν θέλει αλλο αλεύρι.

Αφού λοιπόν τελειώσει το πρόγραμμα, και η ζύμη μας έχει ξεκουραστει και φουσκώσει, την ξεφουσκωνουμε και πλάθουμε τα σταφιδώψωμα μας!Αφήνουμε πάλι, να ξαναφουσκώσουνε, τα αλείφουμε με  ένα χτυπημένο αυγό και ψήνουμε 15- 20 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμους!

IMG_3164.JPG
ΠΡΟΣΟΧΗ!! Μην τα παραψήσετε γιατι δεν θα γίνουν αφράτα!! Βασικά, μόλις τα σταφιδοψωμα κάνουν πατο από κάτω, , δηλαδή μολις η ζύμη κανει ”βαση” είναι έτοιμα !  Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι εννοώ!!

Αν έχουμε γάντζο, βαζουμε τα υλικά μας στο μπωλ και χτυπάμε με τον γάτζο. (Σταδιακά και εδώ το αλεύρι!) Οταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα, είναι έτοιμη!.

Καλή σας απόλαυση!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s