15.07.18. Μηλοκέικ- τέλειο!!

img_1675.jpg

 

Το τέλειο κεικ μήλου, ότι πρέπει για  απογευματινό καφεδάκι και ένα μικρό σνάκ μετά από πρωινό κολύμπι στην Λίμνη!! Ωραία είναι! Δεν έχεις αυτό το αλάτι πάνω σου!

Είχα κάνει 2-3 συνταγές μηλόπιτας στο παρελθόν με στέβια και αλεύρι ολικής, αλλά.. καμία δεν μου άρεσε. Αυτή εδώ… είναι τέλεια! Έιναι σαν να τρώς μηλόπιτα της μαμάς!! Εμένα τουλάχιστόν αυτό μου θυμίζει! Δοκιμάστε την και θα με θυμυθείτε! Η συνταγή είναι από το  food for thought
Έχει και άλλα καλούδια εκεί! Δοκιμάστε  τις υπέροχες  φακές και την Σαλάτα με φράουλες

 

Υλικά:

  • ( H κούπα δοσομετρητης είναι των  250 ml)

2 κούπες ( 300 gr ) αλεύρι Dinkel/ ζεάς λευκό ( το έχω κάνει κ με Dinkel ολικής , μειώστε το αλεύρι κατα 50-100 γρ)
4 κ.γ μπέικιν πάουντερ (1 φακελακι 7 γρ είναι οκ)
1κ.γ σόδα κοφτό
1 κ.γ κανελλα
1 πρέζα τζίντζερ (προαιρετικά)
1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προεραιτικά)
1/4 κ.γ αλάτι

3 αβγά
1/2  κούπα στέβια κρυσταλλική  με αναλογία 1/2 (βασικά βάζω λίγο λιγότερο από την μισή κούπα, περιπου 90 γρ ειναι)
3/4 της κούπας  λάδι ελαφρύ ( έβαλα ηλιελαιο)
4 κ.γ υγρή βανίλια ή  1 κ.γ σε σκόνη

2 κόκκινα μήλα καθαρισμένα και τριμμένα στον χόντρό τρίφτη
1 μήλο καθαρισμένο και  ψιλοκομμένο σε χοντρά κυβάκια
1 μεγάλη χόυφτα καρύδια

 

img_1675.jpg

Εκτέλεση:

Σε ένα μπώλ, ανακατεύω τα στερεά υλικά, εκτός της ζάχαρης. Δηλαδή, το αλεύρι μου και τα μπαχαρικά…

Στο μιξερ , χτυπαώ την στέβια με τα αβγά να διαλυθεί. Προσθέτω και το λάδι μου, συνεχίζωντας ελαφρύ ανακάτεμα.

Πάμε στο αλεύρι. Πάρτε 1/2 Κ.Σ και πασπαλίστε τα καρύδια, ώστε να  μην κολλήσουν  όλα μαζί με την ζύμη.  Προσθέτω το υπολλοιπο, σταδιακά στα υγρό μέιγμα, ανακατέυωντας με μια ξύλινη κουτάλα, από πάνω προς τα κάτω. Το μείγμα μου πρέπει να είναι λίγο σφικτό. Μπορεί και να μην το ”πάρει” όλο το αλεύρι… δεν θέλουμε να γίνει και στόκος το μείγμα μας!!

Σειρά έχει το τριμμένο μήλο! Μέσα και αυτό και ελαφρύ ανακάτεμα! Μέσα και τα καρύδια μου!

Σιμιζάρα καλά μια φόρμα για κεικ,  έριξα λίγα κομμάτια μήλου στην βάση μου  (περιμετρικα) και τα υπόλλοιπα τα ανακάτεψα πολύ απαλά με το υπόλλοπο μείγμα.

Ψήνουμε σε προθεραμασμένο φούρνο στους 180 αντιστάσεις, για 45- 50 λεπτά , ανάλογα τον φούρνο!

IMG_1672

19/07/18 : UPDATE: ξανα έκανα την συνταγή με διαφορετική εκτέλεση. Ανακάτεψα το  σε ένα μπωλ το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και την σόδα. Σε ένα άλλο, χτύπησα την ζάχαρη με το λάδι μέχρι να διαλυθεί και μετά πρόσθεσα και τα 3 αβγά.  Ανακάτεψα να ομογενοποιηθεί το μείγμα μου καλά.  (Δεν έτριψα καθόλου μήλο στο ζυμάρι, απλά το ψιλοέκοψα σε κομματια..)

Στην συνέχεια, ένωσα τα υγρά με τα στερεά και προέκυψε ένας αρκετά σφικτός χυλός, που ειναι ότι πρέπει για ”μπισκοτένια΄΄μηλόπιτα ή βάση για κάποια άλλη λιχουδια!  Πχ  σαν τάρτα μηλόπιτα.  Ζύμη για την βάση του γλυκου , γέμιση  μήλου από πάνω, και τρίμματα ζύμης πάνω από την γέμιση!. Μαλλόν πρέπει να  γράψω άλλο post για αυτη την εκδοχή!!

Για το κέικ μήλο, προτείνω την 1η εκτέλεση και μόνο επειδή αλλάζει η υφή αρκετά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s