Ντονατς φούρνου, ολικής και χωρίς ζάχαρη.

IMG_1308

 

Αφράτα ντόνατς , φούρνου! Τα γάρνιρα με λιωμένη σοκολάτα με στέβια και τρίμμα καρύδας!
Για αυτούς που επιτέτρεπεται η ζάχαρη…  ανακατέψτε  1/2 κούπα ζάχαρης με 1 κ.γ κανέλλα.
Ό,τι θέλει ο κάθε ένας!

2 φορές τα έκανα σε 2 εβδομάδες! Και τις 2 φορές για κέρασμα στην δουλειά! Είναι λίγο χρονοβόρα… άλλα η γεύση σε αποζημιώνει! Χωρίς το βαρύ αίσθημα του τηγανόλαδου που λέω εγώ!!η συνταγή είναι από το blog kouzinista.gr με μικρές αλλαγές!

Υλικά:

1 αβγό
20 γρ στέβια με αναλογία 1:2.
170 μλ γάλα
50 μλ νερό
1/2 κ.γ αλάτι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
176 αλεύρι ολικής
160 αλεύρι βιολογικό.
2κ.γ μαγιά
45 γρ βούτυρο σε κυβους  / θερμοκρασία δωματίου

 

Εβαλα τα υλικά μου στον αρτοπαρασκευαστή με την σειρά που τα έχω γράψει, στο πρόγραμμα για ζύμες. Την άφησα να φουσκώσει εκεί, ( το πρόγραμμα περιλαμβάνει ζύμωμα , ξεκούραση και κτλ. )
Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή, ανακατέψτε καλά σε μίξερ με γάτζο , και αφήστε την ζύμη να φουσκώσει , να διπλασιαστεί.
Η ζύμη είνια αρκετά υγρή , οπότε μην φοβηθήτε οτι κάνατε κάτι λάθος. Λαδώστε τα χέρια σας και έτσι μπορείτε να την χειριστείτε πιο εύκολα.
Αλευρώστε τον πάγκο σας καλά, πασπαλίστε και το ζυμάρι και διπλώστε το σαν φάκελο.  Θα ανοίξουμε την ζύμη σε παχος 1 εκατοστό περίπου. . Προσέχτε μόνο μην το παρακάνετε με το αλεύρι! Θέλουμε αφράτη κ ελαστική ζύμη. Θα κολλάει λίγο.

Κόβουμε στρογγυλούς δίσκους και τους μεταφέρουμε σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα. Με καπάκι από μπουκάλι ή ακόμα και με το στόμιο, θα κάνουμε το δαχτυλίδι στα ντονατ μας. Θα κόψουμε το εσωτερικό κυκλάκι.
Μαζεύουμε ολα τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουνε και φτιάχνουμε και άλλα ντονατ μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας!

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου στους 190 βαθμούς  για 6-8 λεπτά περίπου, Μέχρι να χρυσίσουν ελαφρώς!
Ζεστά όπως τα βγάζουμε από το φούρνου, μπορούμε να τα αλλείψουμε με λίγο βουτυρο καρύδας ή ζωικό και να συνεχίσουμε μέ ό,τι γαρνίρισμα μας αρέσει!

Στο γραφείο στην δουλειά… τα τσακίσανε!!

img_1309.jpg

 

Παραπομπές:
http://kouzinista.gr

http://www.realfamilyfood.com/recipe/afrata-foyrnista-ntonats

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s