Γεμιστά! (με ρύζι)

Καλημέρα! Λοιπόν επιτέλους κατάφερα να φτιάξω γεμιστά… Πάντα μια αποτυχία μου γίνονταν!! Είτε δεν  έβραζε το ρύζι… είτε τα λαχανικά μένανε άψητα! Πολλές προσπάθειες…. συμβουλές από τη  μανα…. κτλ.. Μέχρι που τα είδα live…  το μυστικό είναι ένα τελικά! Πολύ νερό !!! ΝΕΡΟ στο ταψί εννοώ για να βράσουν!! Είμαι πολύ περήφανη που τα πέτυχα τελικά οπότε είπα να την αποθηκεύσω στις ”αγαπημένες ”μου!

Σε αυτά τα γεμιστά  έβαλα ότι είχα στο ψυγείο…

Υλικά:

6 ντομάτες
1 μικρή πράσινη πιπεριά
2 πιπεριές Φλωρίνης
2 – 3 πατάτες κομένες στα 4 (κυδωνάτες)

Ρύζι για γεμιστά κατά προτίμηση , (στο εξωτερικό  χρησιμοιούμε ρύζι για desserts…)

1  μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 κ.γ ξερό βασιλικό (μπορεί και παραπάνω, με το μάτι το έβαλα)
μπόλικο μαιντανό  ψιλοκομμένο…  ( μπορεί να ήτανε και 1/2 κούπα)
Λίγο δυόσμο προαιρετικά ( εγώ δεν είχα αυτήν τη φορά)
λίγη ρίγανη
αλάτι,
πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα σκόρδο τριμμένη (σκόνη)
1 μικρό κολοκύθι τριμμένο
λίγη πατάτα κομμενη σε ροδέλες ( πολύ μικρή)
λίγη πιπεριά Φλωρίνης τριμμένη (1/4 της πιπεριας)

Εκτέλεση:

Λοιπόν, έκοψα τα καπάκια από τις ντομάτες μου, τις ξεκούφισα και έριξα την σάρκα τους σε ένα μπλεντεράκι. Πρόσθεσα στο μουλτι :  το κρεμμύδι,  την  ψιλοκομμένη πατάτα, το μικρό καρότο σε φέτες και την πιπεριά μου. Τα άλεσα για περιπου 10 δευτερόλεπτα. Έγινε ένας ωραιότατος ζωμός.
Λάδωσα μια στρογγυλή κατσαρόλα που μπάινει και στον φούρνο, και έστρωσα τα λαχανικά μου.

Για την γέμιση:

Σε ένα μπώλ,  μέτρησα 2 πολυ κοφτές  Κ.Σ ρύζι για κάθε λαχανικό και πρόσθεσα τα  υγρά των λαχανικών ( αλεσμένη ντομάτα, κτλ…). Έμεινε πολύ ρυζάκι, αλλά το έριξα στο ταψάκι ! Μπορείτε να βάλετε μόνο 1 Κ.Σ ρύζάκι για κάθε λαχανικό, συνήθως έτσι λέμε.
Έριξα και όλα τα μυρωδικά, λαδάκι,  αλάτι, πιπερι και τα συναφή. Καλό ανακάτεμα και δοκιμή για το αλατοπίπερο!

Συναρμολόγηση:

Γέμισα τα λαχανικά μου, αφήνωντας 1 δάκτυλο περίπου κενό  επειδή φουσκώνει το ρυζάκι μας.. (η αλήθεια είναι ότι πάντα τα γεμίζω λιιιγο παραπάνω απόσο  πρέπει, αλλά δεν με νοιαζει!)

Τις πιπεριές Φλωρινης, τις γέμισα με ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού, και δεν έκοψα τελειώς το καπάκι (είναι λίγο δύσκολο στο γέμισμα αλλά γίνεται).

Σκέπασα με τα καπάκια όλα τα υπόλλοιπα  λαχανικά.  Το ρυζάκι που περίσσεψε το εριξα στην κατσαρόλα μου όπου είχε κενό,…
Τέλος, έχωσα και τις πατατούλες μου  αριστέρα και δέξια. Όπου είχε χώρο ( αλατίστε τες ξέχωρα πριν τις ρίξετε στο ταψάκι).

Και τώρα… το ΝΕΡΟ… Πρώτη φορά , που έλεγα οτι τα γεμιστά μου θα γίνουνε μπλουμ… αλλά δεν με ένοιαζε!!! Προσεχτικά ,  έριξα σιγά- σιγά σε κάθε μεριά του ταψιού 1 ολόκληρο ποτήρι νερό. Τόσο, όσο να σκεπάζει σχεδόν μέχρι την μέση τα λαχανικά μου , (ίσως και λίγο παραπάνω )

Σκέπασα το κατσαρολοταψί μου με το καπάκι, και τα έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 αέρα. Όταν βράσανε, περίπου μετά από 30-40 λεπτά , χαμήλωσα την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς..  Προς το τέλός, όταν είδα ότι το ρυζάκι είχε φουσκώσει, τα ξεσκέπασα και συνέχισα το ψήσιμο μέχρι να ζαρώσουνε/ ροδίσουνε λίγο.  (Βασικά μετά που έχουνε βράσει για τα καλά)Μιά ώρα περίπου μου πήρανε! Μπορεί και λιγότερο.

Το φαγητό μου  ήπιε όλο το νεράκι… και το ρύζι μου δεν λάσπωσε!! Μην σας πω ότι και λίγο ακόμα το σήκωνε.  (αν το έχει πιεί ολο το νεράκι, και δεν είναι έτοιμο, συμπληρώστε 1/4 – 1/2 ποτήρι νερό!

Επίσης  πριν σβήσω το φούρνο, τσιμπησα με ένα μαχαίρι μια πατάτα να δω άν είναι έτοιμη.

Τα άφησα να κρυώσουν και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου…

Τα απολαύσαμε με γιαούρτι ΚΑΙ φετα !!

Σημείωσεις:

  1. Στην Κρήτη, βάζουμε στο ίδιο ταψί, γεμιστά αμπελόφυλλα και κολοκυθοανθούς… Στο τέλος σκεπάζουμε επίσης τα γεμιστά με αμπελόφυλλα και σκεπάζουμε ξανά με αλουμινόχαρτο ή καπάκι… Μούρλια…!!
  2. Αν αποφασίσετε να τα κάνετε με λιγότερες ντομάτες, π.χ θέλετε να βάλετε πιπεριές, θα πρότεινα τις βάλετε στο μπλεντεράκι ώστε να χρησιμοποιήσουμε το ζουμάκι τους. Γενικά το ρύζι μας το θέλουμε ”ζωντανό”, αν σας φαίνετε στεγνή η γέμιση , προσθέστε και λίγο νεράκι. Επισής, όταν βάζω αμπελόφυλλα, τα βάζω σιμά- σιμά ώστε να μην ”ανοίξουνε”  ή ξεχειλίσουν όταν βάζω το νεράκι. Τελός , ανθούς και αμπελοφυλλα, σε μια στρώση συνήθως όταν τα βάζουμε στο φούρνο! Ουφφ! Αυτά!!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s