Καλιτσουνάκια ανάμεικτα, Λαμπριάτικα!

Σήμερα όλοι στην Κρήτη φτιάχνουνε καλιτσούνια για το λαμπριάτικο τραπέζι. Δεν εiναι διαίτης αλλά επιβάλλονται λόγω των ημερών! Μ. Σαββάτο, αρνιά και ρίφια κάτω, λέμε!

Αυτή η συνταγή είναι καλιτσούνια της μαμάς μου που πολύ τα αγαπάμε!!

 Yλικά:

250 γρ Αλευρι γ.ο.χ

250 γρ Κίτρινο Αλεύρι

1 πρέζα αλάτι

1 Κ.Σ λάδι (οχι γεμάτη)

2 κ.γ τσικουδιά

250 γρ. νερό

Γέμιση:

500 γρ μαλακερή τριμμένη

300 γρ ανθοτυρος

200 γρ πηκτόγαλο Χανιων

αλάτι

Εκτέλεση:

Ανακατευουμε τα υλικά και ζωμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεια και ελαστική ζύμη. Μπορεί να μας παρει λίγο περισσότερο ή λιγότερο νερο. Αφήνουμε στην άκρη για λίγο και σκεπάζουμε με πανάκι.

IMG_5998 2

Ετοιμάζουμε τώρα την γέμιση μας. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο αλατι. Αν η γέμιση μας έχει πολλά υγρά μπορούμε να προσθέσουμε 1 ΚΣ κορνφλάουρ. Κάποιες νοικοκυρές βάζουνε και ένα αβγό.

Στρώνουμε στο παγκο ένα πανί και ξεκινάμε να ανοίγουμε το φύλλο. Η μαμά λέει να μην παιδεύουμε πολύ το καθε φύλλο! Γρήγορες, κινήσεις . Θέλει λίγο υπομονή!

IMG_0892

Ξεκινάμε απο το νούμερο 0 της  μηχανής και συνεχίζουμε ανα 2 νούμερα. Περναμε 1 με 2 φορές το κάθε φύλλο. Εμεις σταματήσαμε στο Ν 6.

IMG_1636

Τετραγωνίζουμε και γεμίζουμε!

Δεν λυπόμαστε  την γέμιση να είναι πλούσια πλούσια! 1 κουταλιά της σούπας.

Ψήνουμε στον φούρνο ή στο τηγάνι!IMG_4354 2

Στο φούρνο ψήνουμε αφού αλλείψουμε με αυγό και πασπαλίζουσε με σουσάμι. Στους 180 βαθμους μέχρι να ροδίσουν, Γύρω στα 15 λεπτά.

Καλή Ανάσταση!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s