Τσουρέκι γεμιστό (σοκολάτα &κάστανο). Χωρίς Ζάχαρη!

Αυτό το ΣΚ ήτανε της ζαχαροπλαστικής.. στην κουζίνα νομίζω την έβγαλα… Φάγαμε Λαζάνια με σπανάκι μέχρι και λουκουμάδες…!!Να δοκιμάσετε και τις 2 συνταγές. Είναι πολύ ωραίες!  Το καλύτερο από όλα όμως είναι το τσουρεκάκι… γεμιστό με κάστανο και γλάσσο λευκής σοκολάτας!! H αρχική συνταγή είναι από το sofeto.gr  και για το κλασσικό τσουρέκι ολικής δείτε την συνταγή  εδώ: https://sofeto.gr/?p=3348

Εδώ άλλαξα λίγο την εκτέλεση με την προσθήκη Tangzhong διαβάζωντας ένα ποστ στο kouzinista.grΕπίσης,  χρησιμοποίησα μαγιά μπύρας και λίγο περισσότερο βούτυρο.

Την παραθέτω ξανά με την δικιά μου εκτέλεση:

IMG_0717

 

 Τσουρέκι γεμιστό με κάστανο

Μείγμα Tangzhong:                                                          

21 gr αλεύρι άσπρο δυνατό για τσουρέκια.
100 μλ γάλα χλιαρό

Μείγμα ζύμης:

60 μλ νερό ή γάλα
1 κύβο νωπής μαγιάς (25 γρ)
30 γρ στέβια με αναλογία 1:4 ή 60 γρ με αναλογία 1:2
2 αυγά 110 γρ (χωρίς τα τσόφλια), εκτός ψυγείου.
1/2 κ.γ ξύδι.
240 αλεύρι ολικής.
170 αλεύρι για τσουρέκια.
1 πρέζα αλάτι.
1/4 κ.γ μαστίχα
1 κ.γ μαχλέπι
1/4 κ.γ κακουλέ (κάρδαμο)
ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι.
90 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Γλάσσο λευκής σοκολάτας : https://sofeto.gr/?p=2985
ή λευκή σοκολάτα του εμπορίου λιωμένη     

Πουρες κάστανο: εδώ

Εκτέλεση:

Πολλά τα υλικά, αλλά μην σας τρομάζουν! Θα χρειαστούμε ένα κατσαρολάκι και 3 μπώλ.

Ξεκινάμε με το μείγμα Tangzhong. IMG_0701Ουσιαστίκα πρόκειται για ένα βελτιωτικό της ζύμης! Βοηθαέι να μείνει το τσουρεκάκι μας φρέσκο περισσότερο καιρό.
Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το γάλα με το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις το μείγμα μας δέσει, και κάνουμε στροβιλισμούς με το αναδευτήρι, αποσύρουμε από την φωτιά, Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στην άκρη.

 

Πάμε στη ενεργοποίηση της μαγιάς:  Διαλύουμε την μαγιά στο γάλα, ρίχνουμε 1 ΚΣ από το μετρημένο μας αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Να μήν έχει σβόλους. Σκεπάζουμε και βάζουμε στην άκρη για 20-30 λεπτά για να φουσκώσει. Πάει και αυτό!  Το 50 % της δουλειάς μας έφυγε! Μόνο υπομονή θέλουμε!!

Επόμενο βήμα, να ανακατέψουμε σε ένα δεύτερο μπώλ όλα τα υπόλλοιπα στερεά υλικά. Δηλάδη τα αλεύρια, με τα μπαχαρικά, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Μας έμεινε να ανακατεύσουμε την στέβια με τα αβγά. Το μούλτι κάνει τέλεια δουλειά!!Αφού έχει λιώσει καλά, προσθέτω και το 1/2 κ.γ ξύδι και ανακατεύω ξανά

Αφού έχει φουσκώσει και ενεργοποιηθεί ή μαγια…. ρίχνουμε τα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή μας!  Το μείγμα με τα αβγά και την στέβια, το προζύμι μας, το tangzhong και τέλος το μείγμα των αλευριών. Βάζουμε το πρόγραμμα για την ζύμη και περιμένουμε!. Προς το τέλος του πρώτου ζυμώματος προσθέτουμε και τους κύβους από το βούτυρο. ( Μπορούμε να το βάλουμε και από την αρχή αν θέλουμε, απλα θα το λιώσουμε και θα το αφήσουμε να κρυώσει λίγο). Η διαδικασία γίνεται κ με κουζινομηχανή. Θέλουμε πολύ καλό χτύπημα για να κορδάρει η ζύμη! Θα γίνει σαν τσίχλa

Αφού η ζύμη μας έχει διπλασιαστεί , την ξεφουσκώνουμε και πλάθουμε τα τσουρέκια μας. Τα γεμίζουμε… τα  αφήνουμε σκέτα… τεσπά τα κάνουμε όπως θέλουμε!!

Εγώ χώρισα την ζύμη μου στη μέση και έκανα ένα γεμιστό με σοκολάτα και ένα με κάστανο!  τον πουρέ κάστανο τον ετοίμασα όσο φούσκωνε το τσουρέκι μου!

Ανοιξα 2 μεγάλα και μακρόστενα φύλα. Γέμισα το ένα με σοκολάτα και το άλλο με κάστανο. Τυλίζω το κάθε ένα σε ρολό, και φτιάχνω την πλεξούδα μου.

Τοποθετώ σε φόρμες του κέικ μακρόστενες όπου μέσα έχουμε βάλει λαδόκολλα και αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν. Μην τα βιάσετε! Μετά, αλειφουμε με ένα αβγουλάκι προσεκτικά για να πάρουνε ωραίο χρώμα!
Ψήνουμε στους 150 βαθμούς (αέρα) για 20 λεπτά περίπου. Αν κάνουμε ένα, ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Χρησιμποιήσα τις φόρμες του κέικ για να πάρουν ωραίο χρώμα!

Αλέιφουμε με το γλάσσο μας, αφού κρυώσει καλά το τσουρέκι μας!

IMG_0716

 

Αν σας φαίνοντε πολλά τα σκεύη και μπελαλίδικη η εκτέλεση , μπορείτε να παραλλειψετε το Tangzhong  και αντί για νωπή μαγιά να χρησιμοποίσετε 1 φακελάκι ξηρή μαγιά. Στην περίπτωση όμως αυτή, στο αλεύρι και τα υγρά θα συνυπολογίσετε και τα υλικά του tangzhong, δηλάδη θα χρειαστούμε 190 γρ ασπρο αλέυρι και 160  ml γάλα.

Ατελείωτο μου φάνηκε αυτό το πόστ!!! σας αφήνω να απολαύσω ένα ζεστό τσαγάκι με λίγο από το τσουρεκάκι μου!!

Συνταγή τροποποιημένη από εδώ:

Τσουρέκια αλά sofeto
Απίθανο γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ ΤΟΥΡΤΑ !!
Εκλερ ολικής αλέσεως

 

.

Leave a comment