Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, υγεινή εκδοχή.

Κυριακή σήμερα, άκρως ξεκούραστη και χαλαρή!! Μαρέσουν αυτές οι Κυριακές! Lazy mornigs, καφές φρέσκος… κρουασάν και χουχούλιασμα!!   Φυσικά…. και λίγο ζαχαροπλαστική για να μην ξεχνιόμαστε!!

Tα γλυκά του κουταλιού είναι κάτι που μου λείπει στο εξωτερικό. Δεν μπορώ να τα βρω στο σούπερ μάρκετ, και τα αγοραστά στο αεροδρόμιο…. σαν τις μαμάς δεν είναι!!Δοκίμασα λοιπόν να φτιάξω το δικό μου σπιτικό γλυκό πορτοκάλι. (εδώ περγαμόντο και κυδώνια… δεν παίζουν!!). Η ιδέα σιροπιάσματος με σιρόπι αγαύης είναι  από την Σοφία Σοφέτο και μπορείτε να δείτε την συνταγή της στο λίνκ.

Νομίζω άξιζε τον κόπο! φτιάχτηκε αρκετά εύκολα και είναι και χωρίς  επεξεργασμένη ζάχαρη!!  Εδώ δοκίμασα τον κλασσικό τρόπο ξεπικρίσματος για το πορτοκάλι και το έβρασα στο σιρόπι αγαύης. Αρωμάτισα με λίγο γλυκάνισο. Ισως το ξανακάνω αραιώνοντας το σιρόπι με λίγο νερό. Αν το δοκιμάσω θα επανέλθω με εντυπώσεις!

Υλικά:

  • Φλούδες απο πορτοκάλια (ακερώτα κατά προτίμηση, χρησιμοποίησα 3-4)
  • σιρόπι αγαύης
  • Αστεροειδή γλυκάνισο (μισό) προαιρετικά για άρωμα.

Μερίδες: 14 μπουκιές περίπου 

1.Αρχικά θέλουμε να ξεπικρίσουμε τι φλούδες. Οπότε τις τρίβω προσεκτικά στον ψιλό τρίφτη. Φυλάω το ξύσμα κατάψυξη. Όλο και κάπου θα το χρησιμοποιήσουμε!Βάζω τις φλούδες σε κρύο νερό και σκεπάζω με ένα μικρότερο πιάτο από πάνω ώστε οι φλούδες να μην έρχονται στην επιφάνεια. Αλλάζω το νερό 4-5  φορές κάθε 30/40 λεπτά.

 

 

 

2. Μετά κάνω ρολάκια τις φλόυδες μου και τα τσιμπάω με οδοντογλυφίδα. Δοκιμάζω για να δώ αν έχουν ξεπικρίσει! (εγώ δεν το έκανα οπότε την πάτησα λίγο αργότερα…) Γεμίζω μια κατσαρόλα και τοποθετώ τα ρολάκια μου.

10010FC9-F8A3-4F89-94BD-F797CE1F4E27

 

3.Μόλις πάρει βράση αφήνω για 6-7 λεπτά (οι φλούδες μου ήτανε αρκετά λεπτές). Μην τις παραβράσετε! να κρατάει και λίγο το πορτοκάλι!  Σε αυτό το σημείο,  τις σούρωσα καλά και δοκίμασα να δώ αν ήτανε πικρές και σκληρές! Το πορτοκάλι ήταν οκ, οχι πολύ μαλακό όχι σκλήρό!  Ανάλογα τα γούστα σας! (Εμένα μου φάνηκαν όμως λίγο πικρές , οπότε μετά τις οδηγίες τις μαμάς Ζωής, τις ξαναέβαλα σε ένα μπολ με κρύο νερό και τις άφησα όοολο το βράδυ  (ειχα αφαιρέσει τις οδοντογλιφίδες ).

4. Ξεπίκρησαν μια χαρα! Άφησα τα ρολάκια μου σε σουρωτό να σουρώσουν πολύ καλά. Επειτα συνέχισα με το σιροπάκι αγαύης! Για να δώ πόσο σιροπάκι θα μου πάρει απλά γεμισα ένα αποστειρώμένο βαζάκι με τα ρολάκια και μετά έβαλα τόσο σιρόπι όσο να τα σκεπάζει. Θελουμε όσο το δυνατον λιγότερα κενά στο βαζάκι μας. Τα ζούλιξα καλά καλά!!

Οπότε μετά πού είδα πόσο σιροπάκι ήθελα,  τα έριξα όλα προσεκτικά σε μία  μικρή  κατσαρόλα. Οκ, ναι, είναι  λίγο διπλος κόπος ( λερώνεις 1 βαζάκι ακόμα). Για να έιμαστε οσο πιο κοντά στην παραδοσιακή συνταγή, έβρασα  τα καρουλάκια μου  μέσα στο σιρόπι αγάυης με 1/2 αστεροειδή γλυκάνισο για μερικλα  λεπτάκια.Ήθελα όμως να ”ρουφήξουν” βρε παιδί μου λίγο γλύκα! Όπως βράζει, ρουφαέι την αγαύη και γίνεται πιο νόστιμο. Νομίζω μέχρι και 5 λεπτά τα σηκώνει.

Γέμισα τα αποστειρωμένα βαζάκια μου και βουαλά!Μμμμ το σιροπάκι μοσχομύρισε!!!

Προσωπικά νομίζω ότι γίνεται πιο νόστιμο βράζωντας τα ρολάκια μέσα στο σιρόπι αγαύης!

Παραπομπές:

https://sofeto.gr/?p=125&
http://www.kitchenstori.es/2017/01/orange-spoon-sweet.html

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s