Κουραμπιέδες

Φουρνίσαμε και τους πρώτους κουραμπιέδες!!! Δεν ξέρω τι μ’αρέσει περισσότερο από τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά!!

Εδώ έχω μία από τις αγαπημένες μου συνταγές για κουραμπιέδες. Το πορτοκάλι δίνει ένα υπέροχο άρωμα και το γαρύφαλλο κάτι λίγο πιο πικάντικο να το πώ? Σίγουρα κάτι πιο γιορτινό!

Υλικά:

  • 100 γρ ελαιόλαδο
  • 100 γρ βούτυρο γάλακτος κομμένο σε κυβάκια (αν ανακατέψουμε και λίγο κρητικό στακοβούτυρο, 1-2 ΚΣ… ακόμα καλύτερα !)
  • 40 γρ  κρυσταλλική στέβια  σε αναλογια 1:2
  • 1 βανίλια
  • 12 γρ μπεικιν
  • 350 γρ αλεύρι ( 250 ολικής και 100 γοχ ή μισό -μισό )
  • μιά πρέζα αλάτι
  • 25 γρ κονιάκ
  • 1/4 κ.γ γαρυφαλλο
  • 100 γρ καβουρδισμένα αμύγδαλα
  • ξυσμα πορτοκαλιου
    1-2 κρόκους αυγού (ανάλογα πόση σφικτή θα μας γίνει η ζύμη)

ΥΓ. Μπορούμε να τους φτιάξουμε χρησιμοποιώντας μόνο βούτυρο. Σε αυτήν την περίπτωση θα βάλουμε 250 γρ βούτυρο καλής ποιότητας.

Καβουρδίζω τα αμύγδαλα σε τηγάνι χωρίς λάδι και σε χαμηλή φωτιά. Αφήνω στην άκρη να κρυώσει για λίγο. Έπειτα τα περναω στο μούλτι να σπάσουνε λίγο (προσοχή,δεν θέλουμε να γίνουν πούδρα, απλά να χοντροκοπούν).

Ανακατεύω τα αλεύρια με το μπεικιν και το αλάτι. Βάζω και αυτό στην άκρη.

Σε ένα μούλτι θα κτυπήσω το λάδι με το βούτυρο και την στέβια για μερικά λεπτά, να αφρατέψουν. Θα γίνει σαν μια κρέμα το μείγμα μας.  Τώρα το αλεύρι, είτε το βαλζουμε όλο μονομιάς  έιτε  προσθέτουμε τα 3/4 από το αλεύρι και ξαναχτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν αμμός βρεγμένη.  (κρατάμε στο υπόλλοιπο 1/4)

IMG_8016

Συνεχίζουμε με το κονιάκ, τα μπαχαρικά και το κρόκο. Ξαναχτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα. Μεταφέρουμε σε λεκάνη και προσθέτουμε το ξύσμα  πορτοκαλιού και τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα.   Εδώ προσθέτουμε αν χρειαστεί και το υπόλλοιπο 1/4 αλευριού , κουταλιά κουταλιά. Θέλουμε  ένα εύπλαστο ζυμάρι. Καμιά φορά το αλεύρι μπορεί να πέσει πολύ οπότε καλύτερα να είμαστε λίγο πιο προσεχτικοί!

Ζυμώνουμε πολύ ελαφρά  και πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας! Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 αέρά για 15- 17 λεπτά.  όταν ροδίσει ο πάτος είναι έτοιμοι! (τσεκαρώ συνήθως με ένα πιρούνι).

Αφήνω για μερικά λεπτά να κρυώσουν και ψεκάζω / ραντίζω με ανθόνερο. Τοποθετούμε σε πιατέλα σε στρώσεεις και πασπαλίζω κάθε στρώση με άχνη ζάχαρη (ή καποιο γλυκαντικό υποκατάστατο για να γλιτώσουμε ακόμα περισσότερες θερμίδες!)

Καλές γιορτές να έχουμε!!

 

Παραπομπές:
http://www.kitchenstori.es/2014/12/kourabiedes-easy-and-delicious.html
https://akispetretzikis.com/el/categories/keik-mpiskota/grhgoroi-koyrampiedes
κουραμπιέδες ολικής

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s