Σοκολάτα- 03.12.17

Της σοκολάτας σήμερα!! όλο το απόγευμα, προσπαθώ να συγκεντρώσω πληροφορίες για την homemade σοκολάτα.  Πήγαμε είδαμε τον St Nicolas στο κέντρο της πόλης, και μετά βουρ στο διάβασμα !

 

 

H σοκολάτα είναι η αγαπημένη μου… νομίζω ότι μπορώ να ζήσω και μόνο με αυτήν!! Σε αυτό το πόστ θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις αγαπημένες  μου και κατά την γνώμη μου πετυχημένες συνταγές σοκολάτας. Η σπιτική σοκολάτα μπορέι να είναι πολύ εύκολη έως και πολύπλοκη γιατί μπορεί πολύ γρήγορα κατά το ανακάτεμα το βούτυρο να διαχωριστέι από το υπόλλοιπα μείγμα..
Έψαξα πολύ λοιπόν στο ίντερνετ και διάβασα διάφορα άρθρα που νομίζω με βοήθησαν να καταλάβω λίγο πώς θα πετύχουμε μια  καλή  υφή στην σοκολάτα!  Βουαλά! :

Ως γενικό κανόνα συνήθως βάζουμε  1/2 κούπα βούτυρο και 1/2 κούπα κακάο. Το βούτυρο πρέπει να είνα λιωμένο. Και δεν θέλουμε να το κάψουμε! Ιδανικά το λιώνουμε σε μπέν μαρί και μέχρι 40 βαθμούς σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Όταν λιώσει το βούτυρο  αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά τα υπόλλοιπα υλικά ανακατεύωντας συνέχεια.  Ανακατεύουμε μέχρι να πέσει η θερμοκρασία περίπου στους 30- 31 βαθμούς  (τότε αρχίζει και πήζει λίγο η σοκολάτα μας).  Τώρα ξεκινάει η διαδικασία για το σωστό πήξιμο της σοκολάτας (στρώσιμο σοκολάτας).  Αυτή η διαδικασία θα κάνει λεία την σοκολάτα μας και θα σπάει σαν την αγοραστή! (θα κάνει crack!). Επίσης βοηθάει να ενσωματωθεί σωστά το βούτυρο μας με τα υπόλλοιπα υλικά.!

–  Βάζουμε στο ψυγείο  το μείγμα για μερικα λεπτά ώστε να ρίξουμε λίγο ακόμα την θερμοκρασία στους 26 βαθμούς.
–  Ξανατοποθετούμε το μείγμα μας στο  μπέν μαρί καιι ζεστένουμε ξανά μέχρι τους 30 βαθμούς! όχι παραπάνω!  Βάζουμε σε θήκες σοκολάτας ή μικρή φόρμα του κέικ και τοποθετούμε στο ψυγείο! Παγώνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά!

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και βούτυρο καρύδας αλλά η υφή θα είναι πιο κρεμώδης και μαλακή. Θα λιώνει ελαφρά όταν την έχετε εκτός ψυγειού.

Πολλές οι επιλογές μας για γεύσεις:
-Ξύσμα πορτοκαλιού
-Κανέλλα!
-Ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς
-καρύδα
-Baileys …. και ό,τι τεσπά σας κάνει κέφι!

 

Οι αγαπημένες συνταγές μου!
(έχουνε μείνει 1-2 συνταγές ακόμα που θέλω να δοκιμάσω, οπότε θα επανέλθω!):

Σοκολατάκια με μέλι
1/2 κούπα λιωμένο βούτυρο καρύδας
1/2 κούπα κακάο
1/4 μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.
1/2 βανίλια
μια τσιμπιά αλάτι

Στο λιωμένο βούτυρο προσθέτω τα υπόλλοιπα υλικά και ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά!Βάζω σε θήκες και παγώνω στο ψυγείο! Με κανέλλα… είναι τέλεια!! αφήνει μια πολύ ωραία γέυση!!

Συνταγή απο  cookika

Σοκολάτα με ζάχαρη καρύδας!

90 γρ βούτυρο κακαό
60 γρ άγλυκο κακάο
60 γρ ζάχαρη καρύδας.

Λίωνουμε όλα τα υλικά σε μπεν μαρί, ανακατεύωντας συνέχεια. Ρίχνουμε τις σοκολάτες μας σε θήκες και παγώνουμε.

Σοκολάτα με στέβια

80 γρ βούτυρο κακάο
25 γρ κακάο άγλυκο
1/4 κ.γ φυσική βανίλια
15 γρ σιρόπι σφενδάμο

25 σταγόνες υγρη στέβια  ( αναλογία 1:4)

προαιρετικά: 2,5 κ.γ  γάλα σκόνη για σοκολάτα γάλακτος

Λιώνουμε το βούτυρο σε μπεν μαρί. Βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε ένα  ένα τα υλικά μας ανακατέυωντας καλά ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά μας!. Ακουλουθούμε την διαδικασία για το στρώσιμο σοκολάτας (Πάγωμα και ξαναζέσταμα μείγματος , δες παραπάνω )  και βάζουμε στα φορμάκια!
Συνταγή από Μαρία Κούρτη

Παραπομπές:

https://www.eatingvibrantly.com/homemade-raw-vegan-chocolate/
https://wellnessmama.com/6764/homemade-chocolate/
https://deliciouslyella.com/2013/10/19/pure-chocolate/
https://www.forummagazines.gr/zg/articles/symboyles-gia-sosto-strosimo-tis-sokolatas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s