Μελομακάρονα από το Sofeto.gr χωρίς ζάχαρη!

Τα λόγια είναι περιττά! δείτε την οriginal συνταγή εδώ: μελομακάρονα ala Sofeto.

Για τα δικά μου  γούστα διπλασίασα το σιρόπι και αρωμάτισα λίγο ακόμα με  περισσότερο γαρύφαλλο και πορτοκάλι στο σιρόπι. Επίσης πρόσθεσα λίγο μοσχοκάρυδο στην ζύμη και το λάδι μου ήτανε μισο ηλιέλαιο, μισό ελαιόλαδο.  Τα έψησα επίσης περισσότερο, για να γίνουν πιο τραγανα! Παρακάτω η συνταγή ελαφρώς προσαρμοσμένη και με λίγο διαφορετική εκτέλεση.

Μελομακάρονα:

Σιρόπι:
500 γρ νερό
2 στικ κανέλλα
1 γαρύφαλλο
μισό πορτοκάλι
100 γρ μέλι
100 γρ αγαύη

Μείγμα 1

120 γρ χυμός πορτοκάλι
225 λάδι (μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο)
ξύσμα απο ένα πορτοκάλι (ακέρωτο κατά προτίμηση)
60 γρ στέβια 1:2
1/2 ρακοπότηρο ρακί
1/2 ρακοπότηρο κονιάκ
1 κ.γ σόδα
1,5 κ.γ κανέλλα
1/4 κ.γ γαρύφαλο ( 1/2 κ.γ ειναι πολύ)
μοσχοκαρυδο μια πρέζα

Μείγμα 2:

340 αλευρι ζέας
60 γρ αλέυρι γ.ο.χ
30 γρ σιμιγδάλι

IMG_7918

 

Ξεκινάω με το σιρόπι:

Βράζω το νερό με τα στίκ κανέλλας, το πορτοκάλι και το γαρύφαλλο. Αφήνω να πάρει βράση 3- 4 λεπτά, Αφαιρώ από την φωτιά και προσθέτω το μέλι μου με την αγαύη. Αφήνω στην άκρη να κρυώσει.

Συνεχίζω με την ζύμη για τα μελομακάρονα:

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το λαδι με το χυμό πορτοκάλι και την στέβια. Καλό ανακάτευμα να διαλυθεί η στέβια. Προσθέτουμε όλα τα υπόλλοιπα υλικά απο το μείγμα 1.

Μετά ανακατεύουμε τα υλικά στο μείγμα 2.  Βάζουμε τα στερεά στα υγρά και ανακατευούμε με ένα πιρούνι στην μέση. Μόλις αρχίσει να δένει ανακατεύω με τα χέρια. οχι πολύ! Θέλω απλά να ανακατευτούν τα υλικά σωστά. Ξεκουράστε το ζυμάρι για κανένα τέταρτο.  Εν τω μεταξύ ανάβω τον φούρνο μου ( 170 αντιστάσει, ή 180 αέρα)

Κάνω μπαλάκια και τα πιέζουμε στην λεπτή πλευρά του τρίφτη για να κάνουμε ”τρυπούλες”.  Για να έχουμε ομοιόμορφο σχήμα και ψήσιμο, μπορούμε να ζυγίσουμε μπαλάκια ζύμης γύρω στα 30 γρ. (τα παίρνει και λίγο παραπάνω!)
Τοποθετώ σε λαδόκολλα και αφήνω λίγη απόσταση γιατι φουσκώνουν!!
Ψήνω για περίπου  30 λεπτά αντιστάσεις 170 βαθμούς ή 180 στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο  μέχρι να γίνουν τραγανα (περιπου 25- 30 λεπτά).(ακουμπαω με το χέρι για να τσεκάρω αν είναι σκληρά).

Οτάν τα βγάζω απο φούρνο  όπως είναι ζεστά  τα βουτάω στο κρύο σιρόπακι. Θα ακούσουτε ένα ”τσιτσίρισμα”. Σημάδι ότι ρουφάνε το σιρόπι.! Νομίζω  3-4 δευτερολπετα είναι καλα!  Βυθίστε τα με την κουτάλα να ρουφήξουν και οι 2 πλευρές!

Στρώνω σε πιατέλα. Περιχύνω με λίγο μέλι ή αγαύη και προσθέτω τριμμένο καρυδάκι ανακατεμμένο με λίγη κανέλλα κ γαρύφαλλο. Εναλλακτικά πασπαλίζω με φυστίκι αιγίνης ή με καβουρβισμένο σουσαμάκι!! Πραγματικά είναι υπέροχα… τραγανά απέξω και μαλακά απο μέσα!! Αν σας αρέσουν τα μαλακά μελομακάρονα, ψήστε τα λίγο λιγότερο!

Καλά Χριστούγεννα να έχουμε!!!!

ΠΑΡΑΠΟΜΠΈΣ:

Σοφία Σοφέτο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s