Τρίτη 17.10.17, Σπανακοπιτα!

Καλησπέρα!!Τετάρτη αύριο, μέση της εβδομάδας  που όλο και πιο κοντά μας φέρνει στο ΣΚ!  Για μένα η Τετάρτη είναι σχετικά χαλαρή,
Σπανακόπιτα πεθύμισε ο καλός μου και εγώ δεν του χαλάω χατήρι!!! Ιδού λοιπόν! Πολλές οι συνταγές και η κάθε νοικοκυρά έχει την δικιά της.. Μυρωδικά και κρεμμύδι κανουν τελικά την διαφορά!

Υλικα:
1 κούπα αλευρι ολικής (χρησιμοποίησα κουπά Starbucks- μεγάλη δηλαδή!)
1 κούπα αλεύρι κίτρινο τυπο Μ
2 φλ. καφέ λάδι (περίπου 120 γρ)
1 κ.γ αλάτι
νερό όσο πάρει ( περίπου 1/2 ποτήρι )
1 κιλο κατεψυγμένο σπανάκι ή 1,5 φρέσκο καθαρισμένο
1 πράσσο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/3 ματσάκι άνιθο
1/2  ματαάκι δυόσμο
ξύσμα λεμονιού, λίγη ρίγανη.
2 ΚΣ ρύζι προαιρετικά
250 γρ φέτα

Εκτέλεση:

Ζυμώνω τα υλικά και βγαίνει ενα μαλακό ζυμαρακι που δεν κολλάει στα χέρια. Το αφήνω λίγο στην άκρη σκεπασμένο να ξεκουραστεί.

 

IMG_7721

 

Σε μια κατσαρόλα με λάδι σωτάρω το καταψυγμένο σπανάκι, μετά απο 5 λεπτά βάζω και τα κρεμμυδάκια με το πράσσο και συνεχίζω το σωτάρισμα για 10 λεπτά. Σταδιακά προσθέτω τα υπόλλοιπα μυρωδικα αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω .Αφήνω σε χαμηλή φωτιά  μέχρι να πιει όλα τα υγρά.
Σβήνω την φωτιά και προσθέτω το τρίμμα λεμονιού και το ρύζι. Ανακατεύω και προσθέτω και την φέτα  την οποία θρυμματίζω με τα χέρια μου.  Ανακατεύω ελαφρά και ξεκινάω!!

Χωρίζω την ζύμη στην μέση, και ανοίγω 2 φύλλα. Θέλω το φύλλο στον πάτο του ταψιού να είναι λίγο μεγάλο ωστε να πάει στα τοιχώματα του ταψιού.  Το στρώνω στο λαδωμένο ταψί και ρίχνω από πάνω την γέμιση.Διπλώνω το φυλλο που περισεύει ( αν περισεύει) προς τα μεσα, στο κεντρο της πίτας.  Βάζω και το δεύτερο φύλλο από πάνω και κλείνω την πίτα μου.
Ψήνω για 30 λεπτα στους 180  αέρα  και άλλα 10 στην κάτω αντιστάση του φούρνου. Μην ξεχάσετε να την χαράξετε πριν την ψήσετε!!  Πάντα τελευταία στιγμή το κάνω!

Το φύλλο είναι πολύ ωραίο και μαλακο /τραγανό ταυτόχρονα. Καλή όρεξη!

 

***Αν χρησιμοποιήσω φρέσκο σπανάκι:
Ξεπλένωσε σε  μπόλικο νερό. Μετά βάζω το σπανάκι σε ένα μπώλ γεμάτο με νερό και 1 κουταλιά ξύδι και το αφήνω μερικά λεπτά. Ξεπλένω και σουρώνω. Ολα τα χημικά φέυγουνε λένε.. συν τα ζουζούνια που μπορεί να μην βλέπουμε. Το αφήνουμε να στραγγίζει. Μετά συνεχίζω κανονικα αρχίζωντας με το σωτάρισμα.

Σε αυτή που εφτιαξα σήμερα, εβαλα και φρέσκο και κατεψυγμένο σπανάκι. Βλέπεις το φρέσκο μου έπεσε λίγο  και έπρεπε να συμπλήρώσω! Οπότε απλα σώταρα το κατεψυγμένο, το άφησα να πιει τα υγρά του και το πρόσθεσα στην υπόλλοιπη γέμιση. Κοινώς φτιάχνουμε με ό,τι εχουμε διαθέσιμο!!

Η συνταγή είναι τροποποιημένη απο την αγαπημένη κυριά Μαρία! :

http://syntagesgiadiabitikoys.blogspot.lu/
https://yourrecipefortoday.blogspot.lu/2015/08/blog-post_61.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s