Τρίτη 19.09.17

Πολλές αυτές οι δουλειές του σπιτιού….. μα πως μαζεύονται???!!  Σήμερα το μενού ετοιμάστηκε σε λιγότερο απο μία ώρα… Εδώ και μέρες σκευτόμουνα τις κρητικές αγγινάρες που είχα στην κατάψηξη.. Υπήρχε και ένα καροτάκι ψιλοκομμένο.. Για μαντέψτε… Αγγινάρες αλα πολίτα λοιπόν το μενού σήμερα! Ακολούθησα τον αγαπημένο Άκη αλλά φυσικά έβαλα κ γω την πινελιά μου…. Είχαμε και μερικόυς κουκόσπορους… οπότε μέσα και αυτοί!

Όσο ψηνόντουσαν οι αγγινάρες, ετοίμασα και ένα πολύσπορο ψωμάκι στο express προγραμμα του αρτοπαρασκευαστή! Μοσχομυρίζει… τώρα που γράφω..!! ελπίζω να τρώγεται κιώλας!!

Πολυσπορο Ψωμί

Υλικά:

  • 200 ml χλιαρό νερό περίπου
  • 150 γρ αλεύρι ολικής
  • 150 γρ αλεύρι κίτρινο τύπου Μ
  • 1 φακελάκι μαγιά 8 γρ
  • 1/2 Κ.Σ μέλι
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 1 Κ.Σ σησάμι
  • 1/2 Κ.Σ  παπαρουνόσπορο
  • 1/2 Κ.Σ Λιναρόσπορο

Εκτέλεση: Ρίχνουμε τα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή και προσέχουμε η μαγιά να μην έρθει σε επαφή με το αλάτι. Αριστερά η μαγιά, δεξιά το αλάτι! Συνήθως βάζουμε πρώτα ταIMG_7619 υγρά και μετά τα στερεά. Επίσης στα περισότερα προγράμματα, ”βαράει” καμπανάκι για το πότε να βάλεις τα σποράκια. Οπότε μην τα ρίξετε από την αρχή!  Επιλέγουμε το πρόγραμμα για ολικής… και αφήνουμε το πρόγραμμα να κάνει τα μαγικά του !!

Ενναλακτικά, απλά ζυμώνουμε στο μηχάνημα ή στα χέρια, κάνουμε μια φρατζόλα, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό χώρο να διπλασιαστεί. Μετά προσεκτικα αλείφουμε με λαδάκι την επιφάνεια του και πασπαλίζουμε με σπόρους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο στους 170 βαθμους, για περίπου 30- 40 λεπτά!Αναλόγως το φούρνο! Συνήθως  όταν το ψωμί είναι έτοιμο, θα ακούσουμε ένα ”κούφιο” ήχο χτυπώντας το από κάτω (στην βάση του ).  Απολαύστε το !!!

** Γενικά οι ποσότητες στο αλέυρι και νερό είναι ενδεικτικές ας πόυμε. Κάθε αλεύρι συμπερφέρεται διαφορετικά. Επόμενως η συνταγή μπορεί να ζητήσει λίγο λιγότερο, ή λίγο περισσότερο.

Links:
 Cooklos.gr
Akis Petretzikis

Αγγινάρες αλά Πολίτα:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2  κρεμμύδι
  • 2  φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1  σκ. σκόρδο
  • 1,5  καρότα
  • 1 πατάτες 300 γρ. αγκινάρες κατεψυγμένες
  • 1/2  κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2  κύβο λαχανικών
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνια
  • ‘Ανιθο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • βραστό Νερό

‘Εριξα το λάδι στο τηγάνι να κάψει, και έπειτα πρόσθεσα το χοντροκομμένο κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια όπου τσιγάρισα για 2 – 3 λεπτά. Στην συνέχεια, πρόσθεσα το σκόρδο και το καρότο κομμένο σε ροδέλες.

Ψιλόκοψα τις πατάτες σε μεγάλους κύβους και τις πρόσθεσα και αυτές. Σε αυτό το σημείο  πρόσθεσα και τους κουκόσπορους.  Ανακατεύουμε για λίγο να πάρουν χρώμα τα λαχανικά μας. Προσθέτουμε τις αγγινάρες και σωτάρουμε για 5 λεπτά ακόμα.

Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατέυουμε να πάει παντού. Ακολουθεί ξύσμα λεμονιού, ο χυμός του και ο μισός κύβος. Ρίχνουμε ένα ανακάτεμα ακόμα.

Προσθέτω βραστό νερό, ίσα να σκεπάσει τα λαχανικά μου (να μην κολυμπάνε όμως!) . Σύμφωνα με την συνταγή έπρεπε να βάλω 375 γρ, όμως μου ζήτησε λίγο παραπάνω .  Σκεπάζουμε με καπάκι, και χαμηλώνουμε την φωτιά. Το αυγο χρονόμετρο μου χτύπησε σε 30 λεπτά  και στο τσάκ το πρόλαβα το φαγητό μου!! Αλατοπιπέρωσα…. και σέρβιρα τον εαυτό μου!!  Μούρλια ήτανε, και θύμιζε μαμά!!!

Πάω να τσεκάρω το ψωμάκι μου!! και επανέρχομαι!!!

Ώρα: 00:10  Μεσάνυχτα… – Πέρασαν κάποιες ώρες μέχρι να επανέλθω… Πιλάτες… σπίτι… φαί ξανά και διάφορα άλλα. Τελικά ωραίο έγινε και το ψωμάκι! Μαζί με το μεσημεριανό φαγήτο  συνδυάστηκε ωραία. Αλλά νομίζω ότι όταν το ψήνω  στο φούρνο είναι πιό νόστιμο απο τι στον αρτοπαρασκευαστή!! Μάλλον έτσι θα κάνω από δω και πέρα.. προετοιμασία στον αρτοπαρασκευαστή.. ψήσιμο στον φούρνο!

Πέρασε η ώρα… και νομίζω πως το κρεββατάκι μου με περιμένει! Ευτυχώς αύριο χαλαρώνουμε λίγο!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s